Friday, 4 September 2015

SESB: Dakwaan DAP Sabah Mengarut

1. Tahukah, kos mengeluarkan tenaga litrik di Sabah adalah 60.67sen/KWh dan dijual kepada pelanggan dengan harga 34.52sem/KWh. Harga jualan itu lebih rendah berbanding Semenanjung 38.53sen/KWh.

2. Melihat kepada harga jual tersebut, merupakan faktor penyebab mengapa SESB tidak dapat mengumpul cukup pendapatan untuk beroperasi. Atas sebab itu, sejak SESB diambil alih TNB dengan komposisi pemilikan saham 80 peratus dan Kerajaan Sabah 20 peratus, SESB sangat tergantung pada bantuan kewangan persekutuan yang berbentuk grant.

3. Sejak RMK-8 hingga ke RMK-10, Kerajaan Persekutuan telah memberi grant kepada SESB berjumlah RM3.3bilion, selain itu subsidi minyak bernilai RM5.4bilion sejak tahun 2005 hingga Ogos 2015.

4. Dakwaan Pemimpin DAP Sabah, Junz Wong yang juga ADUN Likas, kononnya SESB memperolehi keuntungan yang besar dan keuntungan itu 71 peratus dibayarkan kepada IPP merupakan dakwaan karut.

5. Memang diakui bahawa 75 peratus sumber tenaga litrik di Sabah bersumber daripada 16 IPP yang tersebar di seluruh Sabah. namun apa yang tidak diberitahu oleh pemimpin DAP itu, jaringan litrik bukan sahaja terletak kepada sumber tenaga seperti IPP, akan tetapi "generation of power, transmission and distribution segments". Di Sabah, memandang kawasan yang luas, serta taburan penduduk yang tidak merata, tiga elemen inilah yang menggunakan sebahagian besar kos penyaluran litrik, bukannya bayaran kepada IPP seperti mana dakwaan ADUN Likas tersebut.

6. Rakyat Sabah sebenarnya masih beruntung kerana membayar tarif litrik lebih rendah berbanding Semenanjung.

7. Kerajaan Sabah di bawah kepimpian Datuk Musa Aman, akan terus mencari jalan dan rancangan agar supaya tarif litrik di Sabah terus rendah, apatah lagi diwujudkannya Sabah Special Projects Planning and Delivery Unit (SEPADU) bermula tahun ini sehingga Tahun 2020 untuk mengeimplemintasi 81 projek bernilai RM2.3bilion yang meliputi 'distribution and transmission".


Bacaan penuh Dari Sumber

0 komen:

Post a Comment