Yasiba Akusra

Mentera 7 keturunan. Kisah tujuh generasi yang bermula di Trusan, Sarawak dan sekarang bertapak di Keningau, Sabah.

Mentera 7 Keturunan

Menyorot kisah gemilang Raja Asoe yang hampir dilupakan kerana peredaran masa.

Yasiba Akusra

Menyajikan himpunan entri yang menarik dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan semua.

Yasiba Akusra

Pembuatan dan pemuliharaan seni tempaan alat alat dan senjata tradisi seperti keris, golok, lading, rencong, kerambit, parang dan pisau.

Perubatan dan Alam Nusantara

Sentiasa penuh mistik dan perkara yang di luar jangkaan. Terimakasih kerana sudi bersama-sama Yasiba Akusra : Mentera 7 Keturunan.

Hanya Mutu Mengenal Manikam

Pandai besi yang memulihara senjata antik dan menempa keris dengan rahsia tempaan dahulu kala dan digabungkan dengan teknologi moden, Insya-Allah. Hubungi Yasiba pada bila-bila masa.

Thursday, 30 April 2015

Keperluan Rakyat Keutamaan Musa

1. Semalam (Khamis) Datuk Musa melihat sendiri kadar pelebaran Putatan-Petagas. Pelebaran jalan tersebut dilakukan, kerana pertambahan jumlah kenderaan yang menggunakan jalan itu bertambah luar biasa. Selain daripada pertambahan kenderaan, membangunnya daerah Putatan yang begitu pesat selepas berpisah dengan Penampang, begitu ketara sekali.

2. Putatan 10 Tahun lalu, bukan lagi Putatan sekarang. Daerah itu bagaikan mini bandar yang lengkap serba serbi.

3. Musa yang dilantik sebagai Ketua Menteri Sabah pada Tahun 2003, melihat potensi Putatan, sebagai bandar satelite Kota Kinabalu. 

4. Putatan yang terletak berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, pintu utama masuk ke negeri di bawah bayu, membangun rancak sejak kebelakangan ini. Akibat pembangunan yang rancak itu, nilai hartanah di kawasan itu melambung tinggi.

5. Parlimen Putatan yang mempunyai dua kawasan DUN Petagas dan Tanjong Aru, tidak diwakili oleh satu komponen parti, kerana Parlimen Putatan di wakili UPKO, DUN Petagas oleh Umno, manakala Tanjong Aru- Parti PBS, Walaupun kawasan ini, termasuk dalam kawasan spra bandar, yang biasanya para pengundi merupakan penyokong pembangkang, namun, sejak PRU 2004, semua kawasan dimenangi UBN, termasuklah pada PRU-13, di mana PRU tersebut dianggap sebagai IBU kepada semua pilihanraya di negara ini.

6.Keadaan di Putatan adalah kebalikan di kawasan yang bersempadanan, seperti Parlimen Penampang dengan DUN Moyog dan Kapayan, semuanya dimenangi pembangkang pada PRU-13.

7. Dua minggu sebelum semalam, Musa melawat kawasan-kawasan yang dimenangi Pembangkang termasuk Parlimen Kota Kinabalu dan Penampang. Sebagai Ketua Menteri, beliau tidak mengira kawasan, yang mustahak adalah penyediaan keperluan rakyat demi keselesaan mereka.

8. Pada Khamis, selepas melawat Putatan, Musa meneruskan lawatan ke Kawasan Papar, untuk melihat sendiri perkembangan dan kelajuan pembinaan peruamahan rakyat (PPR). 

9. Musa memberi contoh melalui tindakan dan tauladan dengan merancakkan turun padang. Beliau tidak terikut-ikut politiking seperti yang diamalkan para pemimpin tertentu. Musa macam tidak terganggu dengan keadaan politik semasa, di saban hari, Perdana Menteri mendapat berbagai kritikan daripada semua penjuru, khususnya daripada Mantan Perdana Menteri- Tun Dr Mahathir.


Bacaan penuh Dari Sumber

Friday, 24 April 2015

Ketaksuban Agama Jangan Merebak Ke Sabah: Musa

1. Ketaksuban agama, tidak boleh merebak ke Sabah. Sebabnya Sabah yang mempunyai lebih 32 sukuan, berbagai adat resam dan agama, ketaksuban agama boleh menghancurkan keharmonian antara kaum.

2. Kelajuan informasi masa kini, tindakan ketaksubaan agama yang berlaku di kawasan lain di Malaysia, begitu cepat diketahui. Walaupun bukan berlaku di Sabah, sedikit sebanyak dapat mempengaruhi emosi penganut-penganut agama yang merasakan ditindas.

3.Kehancuran keharmonian berbilang kaum seperti Malaysia amnya dan Sabah khasnya, akan mudah dihacurkan, jika diperapi dengan kepercayaan. Kerana agama, sesebuah negara boleh hancur, seperti mana belaku di Bosnia.

7. Persengkatan agama, jika tidak dibendung, boleh menjadi seperti api dalam sekam, menunggu untuk menyala besar. Atas sebab itu, ketaksuban beragama perlu dihindarkan terutama negeri seperti Sabah.

8. Perbalahan berkaitan penggunaan nama "ALLAH" masih segar, kerana hanya berlaku ketegangan berkenaan kalimah itu pada tahun 2011, namun kini, tindakan menurunkan SALIB di Taman Medan, Selangor menjadi katalis kepada persengkatan agama.

9. Kejadian di Taman Medan itu, walaupun bukanlah isu besar, akan tetapi kuasa maklumat yang cepat, ianya menjadi viral, bukan sahaja di ketahui di seluruh negara, malah dunia.

10. Kejadian di Taman Medan, Selangor walaupun diselesaikan dengan baik, namun ekoran ada pihak-pihak politik yang ikut campur, akhirnya isu yang sudah selesai tersebut, menjadi isu besar pula.

11. Pihak-pihak tertentu, perlu mengambil iktibar daripada kejadian itu, walaupun ianya perkara kecil, akan tetapi kerana saluran maklumat yang begitu cepat, dengan tokok tambah yang menggambit emosi, perkara kecil menjadi besar.

12. Pihak pembangkang, hanya menunggu masa, apa sahaja yang isu yang berimpak negatif kepada kerajaan, sudah tentu diapi-apikan agar supaya menggambarkan bahawa kerajaan tiada keupayaan mengurus negara.

13. Ketua Menteri Sabah yang sedang melakukan lawatan kerja ke London, terpaksa mengeluarkan kenyataan, bahawa di Malaysia, sebenarnya tiada ruang ketaksuban agama. Menurut Ketua Menteri Sabah itu " Kami di Sabah tidak mahu mana-mana paparan ketiadaan toleransi agama di negeri kita yang harmoni ini" Kenyataan Datuk Musa menjadi tajuk utama surat khabar tempat pada Jumaat.


Bacaan penuh Dari Sumber

Thursday, 16 April 2015

Sabah Bakal Jadi Pengeluar Udang Terbesar Di Malaysia


1.SABAH memang diklasifikasikan sebagai negeri yang masih miskin, sebabnya rakyat yang masih berada dalam kategori miskin masih ditahap 8 peratus, berbanding kadar kemiskinan kebangsaaan 1 peratus.2. Kawasan yang luas, kurangnya infrastruktur, tidak meratanya penempatan penduduk, dan kurangnya industri serta aktiviti ekonomi merupakan punca mengapa Sabah lambat membangun. Selain itu, kerapnya berubah-ubah kerajaan, juga menyumbang kepada kadar kemiskinan.3. Bayangkan pada awal tahun 2003, simpanan kewangan negeri hanya sedikit di atas RM100juta. Dengan jumlah wang seumpama itu, adalah sukar bagi sesebuah negeri untuk maju. Kekurangan simpanan kewangan itu, atas sebab sedikitnya sumber pendapatan negeri. Pendapatan negeri selain bersumber daripada hasil bumi juga kutipan percukaian.4. Sebaik sahaja Datuk Musa Aman dilantik sebagai Ketua Menteri pada penggal pertama Tahun 2003, beliau memperkenalkan program jangka panjang- HalaTuju Sabah.Selepas sedekad, bukan sahaja kewangan negeri meningkat, akan tetapi bajet kerajaan negeri juga meningkat, malah mencipta rekod.5. Jawapan kepada kemiskinan adalah pengwujudan aktiviti ekonomi. Atas sebab itu, berbagai kegiatan ekonomi dirancang, antara lain pelancongan, pertanian, perikanan, industri pembuatan, minyak dan gas serta pembangunan bersifat lifestyle.6. Saban tahun, setiap sidang dewan undangan negeri, dewan itu diberitahu mengenai perkembangan baru perekonimian Sabah, demikian juga persidangan penggal ke-3 2015, Dewan itu diberitahu, bahawa dalam masa 5 tahun akan datang, Sabah bakal menjadi pengeluar udang terbesar dalam negara.7. Perkiraan tersebut, apabila lebih 2,200 hektar kawasan di majukan untuk tujuan peternakan udang di kawasan Pitas, Kota Belud dan Tawau serta Kudat. Pelaburan berjumlah RM1.12 bilion bagi empat ladang udang itu akan menghasilkan jualan tidak kurang RM3bilion dimana RM1.5 daripadanya sumbangan kepada Gross National Income (GNI).8. Projek udang itu selain menyumbang kepada GNI, juga akan mencipta lebih 4 ribu peluang pekerjaan dalam berbagai kapasiti.9. Kegiatan ekonomi yang bersumber daripada pelaburan swasta, dimungkinkan kerana kestabilan politik, juga sokongan kepimpinan negeri kepada bakal-bakal pelabur dan pelabur yang sudah melabur.10. Hanya melalui kempimpian yang kondusif dan dinamik yang diperagakan oleh Datuk Musa memungkinkan Sabah bakal akan keluar daripada negeri yang paling ramai rakyat miskin.

Bacaan penuh Dari Sumber

Wednesday, 15 April 2015

Produk Berasas Kayu Masih Penyumbang Eksport Sabah Selain Minyak dan Gas


Pada Selasa, Dewan Undangan Negeri Sabah diberitahu, bahawa produk berasas kayu masih merupakan penyumbang utama eksport Sabah selain Minyak dan Gas. Eksport berasas kayu menyumbang RM1.74 bilion pada tahun 2014, manakala minyak mentah RM18.9 bilion dan mentanol RM1.5 bilion.Bagi produk pertanian, jagung merupakan eksport utama dengan nilai RM328 juta. Di sektor perikanan udang beku mendomiasi eksport Sabah dengan nilai RM363 juta. Bagi sektor perkebunan getah menyumbang tertinggi dengan nilai eksport RM217.7 juta diikuti minyak kelapa sawit RM14.8 juta, sementara koko RM8.9 juta.Selain produk berasas minyak dan gas, kayu kayan, pertanian, perkebunan, perikanan, Sabah juga mengeksport hot iron bernilai RM811 juta pada tahun 2014.Di masa akan datang, eksport perikanan akan dijangka meningkat apabila projek mega udang di telaga Pitas Sabah beroprasi sepenuhnya.Sabah memerlukan produk perikanan, pertanian selain produk berasaskan minyak dan gas untuk menyumbang kepada pendapatan negeri, kerana sumbangan daripada kayu kayan dijangka berkurangan, disebabkan polisi kerajaan negeri yang mengurangkan penebangan hutan.

Bacaan penuh Dari Sumber

Monday, 13 April 2015

Sabah Perlu Kepimpinan Najib


1. Tiada yang mustahak dan penting bagi Sabah, samada rakyatnya atau pembangunannya, adalah sokongan yang bertali arus daripada kepimpinan pusat.2. Terbukti, sebaik sahaja Dato Seri Najib Razak dilantik sebagai Perdana Menteri, Sabah diberi perhatian. Antara lain, pembinaan Projek Amonia di Sipitang, pembinaan SGOT, di Kimanis, kebenaran untuk Sabah menubuhkan Syarikat Minyak dan Gas, malah membenarkan Sabah mengambil alih operasi minyak dan gas bagi telaga-telaga baru yang dijumpai.3. Selain itu, pengistiharan 16 September sebagai hari Malaysia dan cuti umum seluruh negara, merupakan pengiktirafan kepada rakyat Sabah dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia. Bayangkan sahaja sejak tahun 1963, 16 September hanya dijadikan sebagai cuti umum bagi TYT Sabah sahaja.4.Melalui pemerintahan Najib, untuk julung kalinya enam menteri penuh kabinet daripada Sabah, ditambah dengan jumlah Timbalan Menteri yang hampir sama ramainya. Juga, untuk pertama kalinya, Speaker Dewan Rakyat dilantik daripada Sabah.5. Juga melalui kepimpinan Najib, Trans-Borneo yang menghubungkan semua bandar di Sabah dan Sarawak menjadi realiti semasa pemerintahan Najib.6. Juga melalui pemerintahan Najib, diwujudkan RCI untuk mengenal pasti, penyebab membanjirnya Pendatang Tanpa Izin ke Sabah, serta tindakan-tindakan susulan yang perlu diambil untuk membendung kedatangan PATI.7. Demi menjamin keseleamatan Sabah, diwujudkan ESSZONE/ESSCOM sebagai benteng kepada negeri, agar kemasukan PATI tidak berlaku.8.Sabah tidak boleh kehilangan kepimpian Najib untuk tempoh 5-10 tahun akan datang, kerana Sabah dan rakyatnya memerlukan kepimpinan beliau.9. Adalah tepat tindakan Ketua Menteri Sabah- Datuk Musa Aman menyokong secara terbuka kepimpinan Najib.10. Apapun kritikan terhadap Najib, rakyat Sabah tidak akan berganjak kepada sokongan terhadap kepimpinan Perdana Menteri ke-6 itu.11. Benarlah kata Speaker DUN Sabah- Datuk salleh Tun Said, bahawa Sabah dan Sarawak akan tetap menjadi fixed deposit UBN pada PRU-14 akan datang.

Bacaan penuh Dari Sumber

Tuesday, 7 April 2015

Satu Lagi Kejayaan Datuk Musa


DATUK Musa masih ingat, lawatan julung kali beliau di Pejabatn Perbadanan Pnjaman Sabah (SCC) tahun 2000, beliau diberitahu, bahawa keuntungan syarikat milik negeri itu hanya RM6 juta. Namun selepas 14 tahun, kini keuntungan syarikat itu mencecah RM71.1 juta pada tahun 2014.Ekoran keuntungan yang cukup tinggi itu, GLC berkenaan membayar dividen kepada kerajaan negeri sebanyak RM20 juta untuk tahun 2014.GLC itu berperanaan sebagai pemangkin kepada pembangunan negeri, khususnya di kawasan luar bandar.Pekan-pekan baru di Sabah kebanyakkannya mendapat pembiayaan daripada syarikat milik kerajaan negeri tersebut.Musa yang berlatar belakang perbankan, sudah tentu bangga dan gembira dengan pencapaian syarikat milik negeri itu.

Bacaan penuh Dari Sumber

Saturday, 4 April 2015

Hubungan Najib-Tun Dr Mahathir: Musa Boleh Jadi Perantara


1.TIADA pihak dalam Bn yang mendapat keuntungan daripada pertikaian antara mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad dengan Perdana Menteri Dato Seri Najib Razak, melainkan pihak pembanggkang.2. Perlu ada pihak yang berwibawa menjembatani agar kedua belah pihak bertaut semula demi Umno Bn dan negara.3. Mungkin mantan Perdana Menteri mempunyai sebab-sebab tertentu, mengapa beliau menyerang bertali arus Perdana Menteri. Sebagai mantan Perdana Menteri selama 22 tahun dan Presiden Umno, sudah tentu beliau melihat sesuatu yang tidak kena.4.Sebagai mantan Perdana Menteri dan negarawan, mungkin Tun Dr Mahathir merasa terkilan, apabila teguran-teguran beliau tidak diperhalusi dan tidak diperbetulkan.5. Pembangkitan isu 1MDB, yang menjadi senjata utama mantan PM itu menyerang Najib, perlu ditangani dengan cepat, kerana isu itu mengena dengan perasaan rakyat jelata.6. Seharusnya pihak Jabatan Perdana Menteri khususnya Perdana Menteri memperjelas kedudukan sebenar 1MDB kepada Tun Dr Mahathir secara terperinci, jika boleh melalui perjumpaan 4 mata.7. Oleh kerana isu 1MDB tidak dijelaskan dengan terperinci kepada mantan PM itu, kini Tun Dr Mahathir memperlebar jangkauan kritikan beliau kepada peribadi Najib, termasuk mempersoalkan, punca mana anak tiri beliau Reza Aziz mendapat sumber kewangan ratusan juta untuk membeli harta di New York, meneribitkan filem Hollywood berkos ratusan juta ringgit, akan tetapi filem itu tidak mendapat sambutan aka rugi.8.Kedudukan kewangan 1MDB termasuk menyimpan di Singapura, kedudukan aset dan hutang, perlu dijelaskan sendiri oleh Perdana Menteri kepada Tun Dr Mahathir, walaupun Najib tidak mempunyai obligasi kepada tindakan itu.9. Syogianya Najib dapat mempergunakan Tun Dr Mahathir untuk menangkis serangan pihak pembangkang berhubungan dengan 1MDB, jika dari awal-awal satu penjelasan terperinci diberikan.

10. Sebenarnya hubungan antara Najib dan Tun Mahathir adalah masalah teknikal yang boleh dirungkai dan diselesaikan.11. Pihak kepimpinan Bn perlu melihat cara terbaik mebaik pulih hubungan antara Najib dan Tun Dr Mahathir. Mungkin kah pemimpin seperti Ketua Menteri Sabah Datuk Musa Aman boleh menjadi perantara?.

Bacaan penuh Dari Sumber