Yasiba Akusra

Mentera 7 keturunan. Kisah tujuh generasi yang bermula di Trusan, Sarawak dan sekarang bertapak di Keningau, Sabah.

Mentera 7 Keturunan

Menyorot kisah gemilang Raja Asoe yang hampir dilupakan kerana peredaran masa.

Yasiba Akusra

Menyajikan himpunan entri yang menarik dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan semua.

Yasiba Akusra

Pembuatan dan pemuliharaan seni tempaan alat alat dan senjata tradisi seperti keris, golok, lading, rencong, kerambit, parang dan pisau.

Perubatan dan Alam Nusantara

Sentiasa penuh mistik dan perkara yang di luar jangkaan. Terimakasih kerana sudi bersama-sama Yasiba Akusra : Mentera 7 Keturunan.

Hanya Mutu Mengenal Manikam

Pandai besi yang memulihara senjata antik dan menempa keris dengan rahsia tempaan dahulu kala dan digabungkan dengan teknologi moden, Insya-Allah. Hubungi Yasiba pada bila-bila masa.

Saturday, 28 February 2015

Program Sentuhan Kasih 'Tahun Baru Cina'



Tempat : Dewan SJK(C) Chee Vun, Lahad Datu

Anjuran : Pejabat ADUN N.49 Tungku


VIP :

1. YB Datuk Mohd Suhaili B. Hj. Said, ADUN N.49 Tungku

2.Dato' Hj. Salleh B. Kalbi, Mantan Ahli Parlimen P 188 Silam

3.Encik Ayuh Pandasan, Ketua Bahagian PBS N.49 Tungku

4. En. Stanley Chin, Pengerusi GERAKAN P 188 Silam

5. Pn. Mizma Bt. Appehdullah, Ketua Wanita UMNO Silam

6. En. Vun, Kapitan Cina N.49 Tungku


Aturcara :

1. Lagu Negara ku & Sabah Tanah Air ku

2. Ucapan En. Vun, Kapitan Cina Tungku

3. Ucapan Perasmian oleh YB Datuk Mohd Suhaili B. Hj. Said, ADUN N.49 Tungku

4. Penyampaian Angpau kepada 30 orang tua

Jamuan







Bacaan penuh Dari Sumber

THE POSSIBLE PARTIAL-AUTONOMY FOR SABAH AND SARAWAK








Dipetik: SSK




No one would deny the fact that Sabah and Sarawak are Barisan Nasional’s ‘fixed deposits’. Politicians from both sides of the political divide have openly admitted this, even the Prime Minister himself. Sabah and Sarawak are the Kingmakers and without these two states we would see a hung parliament in Peninsula Malaysia and neither Barisan Nasional nor Pakatan Rakyat would be able to form the federal government.





This is not something odd because the UK saw the same thing in 2010 and would most likely see this happening again in May this year. In 2010, Lib Dem was the Kingmaker and this time around it may even be UKIP, unless they continue to blunder with their ‘white supremacy’ statements.





So Malaysia is not far behind the UK and if Barisan Nasional wants to avoid what happened in the UK to also happen in Malaysia it will have to take care of its ‘fixed deposits’, namely Sabah and Sarawak.





Sabah and Sarawak do not really want independence as what some people are propagating. We must admit that there were some benefits for Sabah and Sarawak to become part of Malaysia and if it had not been Malaysia it would have been some other regional power that annexes East Malaysia.





Nevertheless, what is of concern to Sabah and Sarawak is the federalisation of the state government and the loss of its autonomy in deciding some matters. We are not talking about independence as a nation-state. That is not even a subject that requires discussion. We are talking about independence in decision-making, or at least in some of the decision-making.





Currently, the federal government not only decides on the development expenditure but also controls how, what and when development is implemented. This causes delays, wastage and overlapping of functions between the state and federal agencies. Many times the state is left out entirely in the decision-making process.





Once the state approves the projects and the federal government approves the funding for these projects the federal government should transfer the FUNDS to the state and allow the state to implement those projects the way it sees fit. The present system of the federal government practically running the states does not go down well with states that are supposed to enjoy a certain level of autonomy.





This would be a good first step for Barisan Nasional to prove to the Sabah and Sarawak voters that it respects their autonomy and honours the spirit of the Malaysian agreement and the 20/18 Point Memorandum.





Sarawak will be facing its state elections in about a year or so from now followed by Sabah probably two years later or maybe even earlier. Hence it is crucial that this matter be considered in the not too distant future.





Sabahans and Sarawakians must be made to feel they are partners in Malaysia and not servants of West Malaysian colonialists. Whether this is the correct perception or not is another matter but we must not deny that this is how many Sabahans and Sarawakians feel.





The bone of contention here is the manner in how these FUNDS are managed and how much say the states have in how these funds are utilised. Hence this is a fair request from Sabah and Sarawak and can only strengthen Barisan Nasional in Sabah and Sarawak when Sabahans and Sarawakians are made to feel that they do have some say in their own destiny.










Bacaan penuh Dari Sumber

Thursday, 26 February 2015

Pra Syarat Pembangunan Kota Belud

ADA dua faktor mempercepat pembangunan Kota Belud. Faktor pertama adalah kemahuan politik, faktor kedua kemahuan kakitangan kerajaan.



Kemahuan politik, apabila berlaku saling tunjang antara para pemimpin, berkerja secara satu pasukan., tiada budaya ketam. Manakala faktor kakitangan pula ada kemahuan melihat Kota Belud membangun, tanpa membawa agenda tertentu akibat hasutan daripada pihak-pihak tertentu.



Kota Belud merupakan kawasan, di mana lahirnya anak sulung Umno Sabah. Syogianya pembangunan kawasan itu lebih cepat berbanding kawasan-kawasan lain, sebabnya anak sulung tentunya lebih dahulu makan garam.



Umno lahir di Kota Belud pada 5 September 1991. Sejak masa itu semua kawasan di wakili Umno, kecuali DUN Kedamaian, kerana sememangnya bukan wilayah Umno.



Semasa Bn yang diterjui Umno mengambil alih kerajaan negeri pada tahun 1994, wakil rakyat Kota Belud sempat dipercayai sebagai Ketua Menteri Sabah, walaupun tidak sampai setahun.



Selepas itu, Kota Belud diwakili melalui kabinet negeri, apakah sebagai Menteri penuh atau pembantu-pembantu menteri.



Selepas PRU-13, untuk kali kedua, Kota belud mendapat seorang menteri kabinet persekutuan dan kebetulan kementerian kanan.



Jika lantikan pertama wakll Kota Belud, hanya menteri wilayah persekutuan, atas sebab itu, tidak dapat menyumbang banyak kepada pembangunan Kota Belud, kerana atas sifat kementerian itu. Namun, apabila seorang lagi menteri dilantik, di mana kementerian beliau boleh menyumbang ke arah pembangunan Kota Belud, khususnya dalam wilayah kerajaan tempatan dan perumahan.



Apa yang dilihat pada masa kini, memang di atas meja atau perancangan, memang wakil rakyat Kota Belud yang juga menteri siap untuk dilancarkan, malah ada yang sudah diumumkan, malah sudah ada yang mempunyai peruntukan. Namun, kekangannya, adalah daripada segi birokrasi atau pelaksanaan di lapangan.



Nampaknya, seperti kereta, enjin bersaiz besar, akan tetapi tidak dapat digunakan bersiar-siar atas sebab tayar, badan tidak lengkap atau belum dipasang, kerana tidak dapat menanggung kekuatan enjin.



Apabila dipaksakan juga, maka berlakulah, semacam sabotaj, lorong kaki di pasang dengan jubin lantai rumah yang licin.



Pembangunan untuk rakyat misalnya seperti Agropolitan, jelapang padi, ura-ura pembinaan empangan, sokongan minyak dan gas, pembinaan rumah rakyat tidak lancar, bukan kerana tiada peruntukan, akan tetapi, komponen yang menjalankan program-program itu belum lengkap, kalau adapun, komponen yang tidak sinkronais, ibarat menari, kelihatan sangat timpang, kerana lengok tarian tidak sesuai dengan rentak muzik.



Kini, menteri jadi sasaran, kerana mereka tahu, ikan cepat membusuk daripada kepala, sedangkan sebenarnya bukan masalah menteri, akan tetapi masalah birokrasi, masalah pelaksana, dan masalah budaya ketam.



Malah ada yang bermain psikologi songsang, dengan kenyataan, bahawa menteri bukan sahaja menjaga Kota Belud akan tetapi seluruh negara. Memang kenyataan itu kedengaran elok, tetapi mempunyai maksud tersirat, bahawa kegagalan pembangunan, adalah disebabkan oleh menteri yang tiada uummhh.



Sekuat manapun kepala lokomotif, kalau gerabak dibebani di luar kapasiti, bebanan yang sepatutnya tiada, akan tetapi turut di angkut. Lokomotif boleh bergerak, akan tetapi tidak sampai ke destinasi, kerana rosak binasa, Keadaan inilah yang berlaku di Kota Belud, sebab itu, program pembangunan untuk kebaikan rakyat terlalu lambat menjadi kenyataan. Kerana lambatnya pembangunan menjadi, maka bermunculanlah para pengeritik, membidas semua program itu.



Menggagalkan sesuatu program, banyak cara. Akan tetapi pengagalan melalui jalan tersirat merupakan tindakan yang paling bahaya, kerana tersedar lagi, semua perancangan yang nampak "in place" tiba-tiba jammed, sedangkan masa sudah berlalu, kemudian masa yang ada terlalu suntuk. Dalam keadaan ini, apa yang boleh dibuat? program atau projek tidak menjadi, jikapun peruntukan sudah disalurkan, maka peruntukan terpaksa dikembalikan.



Mengembalikan peruntukan yang sudah disalurkan, bukan sekali dua berlaku, akan tetapi kerap berlaku. Namun, di mata rakyat, semua ini tidak akan terdedah. Sehingga mereka yang nakal, akan membuat dakwaan atau tuduhan, bahawa kerajaan tidak tunai janji. Atas sebab itu, di laman-laman sosial, kita kerap membaca, janji capati, bagi menggantikan janji ditepati. Fikir-fikirkan lah.





Bacaan penuh Dari Sumber

Saturday, 21 February 2015

Satelit Institut Sukan Negera (ISN) Tawau Dilancar


STAELIT Institut Sukan Negara Tawau yang dilancar hari ini (Ahad) oleh Menteri Belia dan Sukan Persekutuan- YB Encik Khairy Jamaludin Abu Bakar di Dewan Tertutup Kompleks Sukan Tawau, merupakan ISN ke tiga di Sabah selepas ISN Kota Kinabalu dan ISN Sandakan.



Matalamat utama ISN adalah untuk membantu atlit negara dalam menyediakan perkhidmatan sains, perubatan dan teknologi sukan. Dengan adanya perkhidmatan itu, maka diharapkan boleh meningkatkan lagi prestasi dan pembangunan sukan khasnya ahli-ahli sukan kawasan Tawau, dan amnya negeri Sabah.



ISN Tawau bakal menyediakan perkhidmatan sokongan sains sukan dalam aspek fizikal, psikologi sukan dan fisiologi senam.



Pada pelancaran ini, selain dihadiri ahli-ahli sukan setempat, akan tetapi turut juga dihadiri peminat-peminat sukan kawasan Tawau.



Menteri Belia dan Sukan Negeri Datuk Tawfiq DSP Abu Bakar Titingan turut hadir bersama-sama para peminat sukan Tawau.





Bacaan penuh Dari Sumber

Thursday, 19 February 2015

Apakah Isu Semenanjung Dapat Mempengaruhi Bn Sabah?


DIPENJARAKANNYA Anwar, kematian Altantuya, IMDB, merupakan isu-isu yang melanda Semenanjung. Sebabnya perkara itu semuanya berlaku di sana.



Anwar dipenjarakan sudah tentunya membuatkan penyokong pembangkang marah. Namun, sama sekali tidak mempengaruhi penyokong Barisan Nasional. Demikian juga kematian Altantuya, sebenarnya tiada hubungan dengan rakyat, isu itu hanya satu kematian biasa yang dilakukan oleh dua rakyat Malaysia, yang tidak diketahui apa sebab musababnya. Akan tetapi, isu 1MDB akan mempengaruhi rakyat yang bergiat dalam dunia perniagaan, bukannya rakyat yang bukan dalam lingkungan itu.



Bagi rakyat Sabah, isu utama atau faktor yang dapat mempengaruhi arah pilihan mereka, hanya ada dua, iaitu isu agama dan tanah bagi kaum KDM, manakala, bagi bumiputera islam pula, isu mendapatkan peluang dan pembelaan daripada segi pemberian biasiswa untuk melanjutkan pelajaran serta peluang-peluang mendapatkan pekerjaan di sektor kerajaan dan sektor swasta atau syariakat yang berkait dengan kerajaan.



Selain itu, penyediaan kemudahan asas seperti bekalan air bersih luar bandar, litrik serta perumahan kepada yang memerlukan.



Isu-isu besar seperti yang disebutkan pada awal tulisan ini, bukan faktor utama mempengaruhi pilihan pengundi Sabah, melainkan faktor yang disebutkan pada perenggan ketiga tulisan ini.



Di kalangan KDM, kini dipenuhi hasutan berupa pembangkitan asas kemerdekaan negeri, pembangkitan soal agama serta isu-isu tanah.



Namun, pihak-pihak tertentu di kalangan pembangkang, kalau menganalisa atau berfikir sejenak, bagaimana Kerajaan Negeri membela rakyat berkaitan tanah, dapat dilihat, dalam beberapa kes besar yang melibatkan ratusan ekar tanah yang di bawah ke mahkamah, di mana kes-kes itu dimenangi oleh rakyat, sedangkan pihak-pihak yang berlawan dengan rakyat itu, mendapat juga pembelaan daripada Jabatan Peguam negeri.



Tindakan tidak tersirat kerajaan di bawah kepimpinan Datuk Musa Aman sebagai Ketua Menteri, apabila kes-kes tanah yang dimenangi rakyat, jarang kerajaan negeri melakukan rayuan terhadap keputusan itu, keadaan ini, dengan sendirinya menunjukkan, bahawa Musa memberi pembelaan kepada rakyat walaupun secara tidak langsung.



Sejak Musa mengambil teraju kerajaan negeri, tiada lagi tanah-tanah kerajaan yang dijual, malah beliau berisaha mengambil balik tanah-tanah yang telah diberikan kepada swasta, seperti mana berlaku bagi tanah di kawasan Prince Phillip Park Kota Kinabalu.



Musa juga tidak lagi meluluskan permohonan tanah secara perseorangan, akan tetapi menukarnya kepada bentuk komunal, tujuan beliau, agar tanah-tanah itu sukar dijual kepada pihak ke tiga.



Pemajuan tanah-tanah kerajaan oleh pihak swasta tidak lagi berasaskan kepada pemberian geran, akan tetapi berbentuk TOL untuk tempoh masa tertentu. Tujuan tindakan ini, agar tanah-tanah itu tidak terlepas kepada pihak-pihak tertentu melalui pemilikan kekal.



Menggerakan agensi kerajaan seperti SLDB, Benta Wawasan untuk memajukan tanah kerajaan, adalah satu cara mengekalkan tanah kerajaan terus dimiliki kerajaan. Kaedah ini, sungguh berlawanan dengan tindakan sebelum ini, di mana syarikat-syarikat besar yang tersenarai di bursa saham Kuala Lumpur diberikan tanah untuk tujuan perladangan.



Musa sedar, sangat perlu pengwujudan peluang pekerjaan bagi generasi muda Sabah, kerana jumlah pencari kerja saban tahun meningkat. Tindakan mengwujudkan projek-projek mega yang membuka ribuan peluang pekerjaan sangat-sangat diperlukan, selain merancakkan perekonomian negeri juga mencegah pengaliran tenaga muda keluar daripada negeri ini.



Bagi berdepan dengan PRU-14, pengundi baru akan melihat keupayaan kerajaan membereskan masalah pekerajaan bagi mereka, selain keperluan lifestyle seperti perumahan mampu milik.



Memang tidak mudah bagi kerajaan menyediakan semua itu, kerana ianya terletak kepada kemampuan kewangan negeri, akan tetapi setidak-tidaknya kerajaan dapat memberitahu mereka, bahawa semua itu bakal disediakan. lambat atau cepat. Berkait rapat dengan inilah, kerajaan negeri berkerja rapat dengan kerajaan persekutuan untuk membantu kerajaan negeri. Sebagai contoh kepada kerjasama rapat itu, adalah pembinaan 900 unit perumahan rakyat Kota Belud yang bernilai RM180 juta melalui Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.



Projek mega separti SAMUR, PIOC, SGOT, ladang udang, ladang lobster dan pusat-pusat pelancongan merupakan tindakan ke arah penyediaan peluang pekerjaan kepada rakyat khususnya generasi muda di kawasan sekitar.



Pembabitan kerajaan dalam operasi minyak dan gas membuka peluang kepada tenaga profesional muda. Pembukaan kompleks beli belah dan perhotelan di kawasan bandar, membuka peluang bagi rakyat di kawasan bandar.





Bacaan penuh Dari Sumber

Wednesday, 18 February 2015

Kerharmonian Rakyat Sabah


KEHARMONIAN rakyat Sabah tercermin setiap adanya perayaan. Bukan sahaja para pemimpin, akan tetapi rakyat juga tanpa mengira kaum, agama dan bangsa sama-sama menikmati perayaan kebesaran di negara ini.



Di Sandakan, Ketua Menteri Sabah merayakan Tahun baru Cina bersama-sama penduduk Sandakan, sementara di Kota Belud, Speaker Dewan undangan Negeri merayakan perayaan itu bersama-sama penduduk Kota Belud.



Sejak semalam, bunyi gong tarian singa serta bunyi mercun dan bunga api terdengar di mana-mana, namun, tiada seorangpun rakyat negeri ini mengeluarkan protes, kononnya terganggu dengan acara itu.



Berlainan dengan situasi di Semenanjung, bunyi azan atau khutbah jumat itu menjadi persoalan di kalangan rakyat di sana.



Kerjasama dan kerukunan antara kaum, perlu di lihat di Sabah, jika negara ini mahu terus menjadi negara berbilang kaum.





Bacaan penuh Dari Sumber

Monday, 16 February 2015

Hudud: Tetap tunai pesan Tok Guru walau DAP bantah

Pendirian Pas dalam melaksanakan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 atau hudud di Kelantan tidak mampu diganggu-gugat oleh mana-mana pihak termasuk DAP, tegas Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Haron Din.



Bacaan penuh Dari Sumber

Thursday, 12 February 2015

Pas: Islam pentingkan pendidikan, bukan hukuman

Pelaksanaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (hudud) membolehkan agama Islam mengajar dan mendidik umatnya ke arah kebaikan.



Bacaan penuh Dari Sumber

Wednesday, 11 February 2015

Pengaruh Dipenjaranya Anwar terhadap Bn Sabah?

SEBENARNYA politik Sabah hanya dipengaruhi oleh sentimen tempatan. Sejak merdeka, perubahan kerajaan berlaku kerana kelibat orang tempatan atau pemimpin tempatan.



Ambil cerita, bagaimana kejatuhan kerjaan Usno tahun 1975. Kejatuhan Usno kerana para pemimpin parti itu, Demikian juga kejatuhan parti berjaya tahun 1985, kerana tindakan para pemimpin parti itu. Kejatuhan PBS tahun 1994, juga kerana perbuatan para pemimpin parti itu.



Sabah kini, diperintah oleh Bn yang ditunjangi Umno. Umno masuk ke Sabah secara rasmi pada 5 September 199, walaupun parti itu dijemput oleh parti Usno pada tahun 1990 sebaik sahaja PBS menikam belakang Bn diambang PRU tahun 1990.



Kini, riak-riak perpecahan dalaman sedang berlaku, terutama dalam Umno. Tahun 2012, seorang pemimpin Umno telah keluar dan menyertai pembangkang. Kini pula dikatakan 8 orang Ketua bahagian Umno tidak sebuluh dengan Pengerusi Umno Sabah Datuk Musa Aman.



Namun tindakan 8 Ketua Bahagian itu, dirasakan tidak berimpak, kerana diketahui lebih awal, bahawa tindakan mereka lebih bersifat peribadi, demi kepentingan peribadi.



Terbukanya informasi maklumat terutama dunia maya mempercepat penyebaran maklumat, mempercepat penjelasan, sebelum sesuatu menjadi kronik.



Tindakan jurucakap kumpulan 8 itu, Ketua Bahagian Sepanggar Datuk Jumat Idris yang juga MP Sepanggar, melalui media sosial, cepat diantipasi dan dijelaskan kepada rakyat.



Kini, Jumat semacam tiada pilihan, beliau sudah bertindak seperti suara pembangkang, di mana sebelum ini, bukanlah perilakunya.



Sebagai contoh mempersoalkan tindakan polis menahan 14 orang aktivis SSKM, adalah satu tindakan melawan arus. Benarlah kata seorang ADUN UBN, Jumat tiada pilihan lagi, maju kena, mundur kena.



Tindakan Jumat dan 7 orang Ketua Bahagian (walaupun dua orang sudah berpaling tadah) tidak berimpak kepada Umno, kerana rakyat tahu, bahawa jawatan yang mereka dapat atau sandang bukan kerana khrisma kepimpinan mereka, akan tetapi atas nama parti.



Umno mendidik penyokongnya setia kepada parti dan bukan atas nama pemimpin yang mahu menjahanamkan parti. Ambil iktibar kepada Anwar Ibrahim, beliau adalah mantan timbalan presiden Umno, akan tetapi akar umbi parti tidak mengikuti beliau, malah yang menyokong beliau adalah mereka yang sediakala membangkang Umno. Demikian juga kedudukan Lajim Ukin, mereka yang menyokong beliau adalah terdiri daripada mereka yang menentang Bn dan Umno.



Penyokong dan ahli Umno akan senantiasa menyokong pemimpin yang mempertahankan parti, bukan sebaliknya.



Penyokong dan ahli Umno yang sebenar-benarnya, tidak akan terpengaruh tindakan pemimpin yang membawa mereka menghancurkan parti. Tindakan Jumat, tidak akan berimpak kepada parti, demikian juga kembalinya Anwar ke penjara sebenarnya tiada pengaruh apa-apa terhadap Bn Sabah.



Bn Sabah hanya akan goyang, kalau para pemimpin utamanya goyang, selagi kerjasama berpasukan masih wujud, UBN Sabah akan tetap mengulangi kejayaan pada sebarang PRU.





Bacaan penuh Dari Sumber

Sunday, 8 February 2015

Pas: Islam pentingkan pendidikan, bukan hukuman

Pelaksanaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (hudud) membolehkan agama Islam mengajar dan mendidik umatnya ke arah kebaikan.



Bacaan penuh Dari Sumber

Wednesday, 4 February 2015

Budaya Politik Kotor DAP Tidak Diperlukan Di Sabah










Teresa Kok (kiri sekali) di Airport Sandakan pada Rabu

BUDAYA politik kotor yang diamalkan pemimpin DAP Semenanjung tidak diperlukan di Sabah. Seharusnya para pemimpin daripada parti itu yang berasal daripada Semenanjung awal-awal lagi dilarang masuk ke Sabah.



Pemimpin parti itu seperti Teresa Kok, adalah pemimpin DAP yang sangat perkauman, dan tindakannya menghalalkan cara. Budaya itu, seharusnya ditengah untuk di bawah ke Sabah.



Semalam, Teresa Kok dilarang masuk ke Sabah, walaupun menggunakan pintu masuk Lapangan Terbang Sandakan.



Seharusnya, para pemimpin lain seperti Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Tony Pua, juga dilarang masuk ke Sabah.





Bacaan penuh Dari Sumber

Anwar belum lihat draf enakmen hudud Kelantan

PR terus berpegang teguh kepada Maqasid Syariah selagi mana Kerajaan Negeri Kelantan tidak memberikan salinan draf pindaan Enakmen Jenayah Syariah Kelantan 1993...



Bacaan penuh Dari Sumber

Jumat: Garang Di Media Sosial- Tapi Tidak Bersuara Di Dewan Rakyat


HANYA sekali bercakap di Dewan Rakyat, iaitu selepas angkat sumpah. Dua tahun berlalu, hanya memanaskan kerusi. 133 MP Bn tidak dapat membaca apa yang dibenaknya, sedar-sedar lagi, menghentam di facebook, target adalah kepimpinan Sabah. Rupaya selama dua tahun melamun di dewan rakyat, akhirnya lamunan itu, berakhir di facebook dengan mengambil target Ketua Menteri Sabah.



Apa yang sungguh malang, tindakan Ketua Bahagian Umno Sepanggar itu, menyebabkan rakan-rakan lain terutama sayap Umno Sabah membuat kenyataan sebulat suara agar supaya tidakan disiplin perlu diambil kepada beliau kerana melanggar adab dan etika parti. Malah wanita Umno Sabah yang diketuai Datuk Armani Mahiruddin mencadangkan agar Ketua Bahagian itu dipecat daripada parti.



Pukulan yang amat keras diterima MP Sepanggar itu, apabila Presiden Parti menyatakan kepada barisan Exco Umno Sabah yang berjumpa dengan beliau minggu lalu, bahawa tindakan Jumat itu adalah tindakan peribadi beliau dan diluar pengetahuan beliau.



Jumat sebelum ini begitu garang di facebook, walau secara tidak langsung, mengaku bahawa ada pemimpin besar disebalik tindakannya. Melalui kenyataan Najib kepada exco Umno Sabah yang diketuai Musa, dengan sendirinya memadam semua anggapan itu.



Jumat bertindak atas kapasiti peribadi.





Bacaan penuh Dari Sumber

Tuesday, 3 February 2015

Kestabilan Politik dan Keamanan Penting Untuk Tarik Pelabur-Musa


HANYA melalui kestabilan politik dan keamanan membuatkan pelabur datang dan melabur. Ketua Menteri Sabah Datuk Musa Aman memberitahu rombongan Persatuan Kaum Cina yang diketuai Datuk TC Goh yang membuat kunjungan hormat kepada Ketua Menteri itu di Sri Gaya pada Selasa.



Sementara itu, TC Goh memberitahu Ketua Menteri, bahawa persatuan itu yang dianggotai oleh mereka yang berjaya dalam dunia perniagaan akan membantu kerajaan Bn di bawah kepimpinan Musa dan bertindak sebagai penyambung dengan masyarakat cina dengan kerajaan.



Dalam perkembangan yang sama, Musa meberitahu rombongan kaum cina itu, bahawa pembangunan Sabah dalam landasan yang betul, atas sebab itu, Sabah banyak mendapat pelaburan langsung yang cukup signifikan besarnya untuk sebuah negeri. Tahun 2014 sahaja, lebih RM13 bilion FDI telah masuk ke Sabah.



Sabah kini, sudah menjadi destinasi pencari kerja profesional selain tenaga kerja kolar biru.



Sebelum ini kebanyakan rakyat Sabah terutama generasi muda berhijrah ke negeri-negeri lain untuk mendapatkan kerja, namun kerana peluang pekerjaan perlahan-lahan dicipta, maka kecenderungan itu semakin hari menurun.



Hanya melalui kestabilan politik dan keamanan sahaja boleh menjadikan sesebuah negeri seperti Sabah boleh membangun.





Bacaan penuh Dari Sumber

Sunday, 1 February 2015

Jumat Snook Tanjung


Datuk Jumat Idris sudah snook tanjung. Senerio pertama mengatasnamakan Ketua Menteri Sabah, kononya ketua menteri itu menuduh Datuk Salleh sedang menghimpun Ketua-ketua Bahagian untuk menjadi Ketua Menteri, kemudian senerio kedua, kononnya tindakan 8 Ketua bahagian Umno yang berjumpa PM pada Julai 2014 didalangi Salleh. Senario ketiga, kononnya tindakkan menimbulkan peralihan kuasa ketua menteri Sabah disokong seseorang yang berkedudukan, walaupun tidak langsung akan tetapi menjurus kepada Perdana Menteri.



Apabila ketiga-tiganya menafikan semua senario yang dihubungkan kepada mereka, akhirnya kini Jumat terperangkap, ibarat main snooker, bola berada pada kedudukan snook tanjung.



Dua minggu lalu, tiga sayap kanan Umno Sabah telah mencadangkan agar Ketua Bahagian Umno Sepanggar itu diambil tindakan disiplin, malah Pergerakaan Wanita pula mahukan agar MP Sepanggar itu dipecat daripada parti. Sebelum itu, Ketua Bahagian Umno Papar, Datuk Rahim Ismail dalam satu kenyataan bahawa tindakan-tindakan Jumat tiada justifikasi, malah melanggar adab dan etika parti.





Bacaan penuh Dari Sumber

Jumat: Garang Di Media Sosial- Tapi Tidak Bersuara Di Dewan Rakyat


HANYA sekali bercakap di Dewan Rakyat, iaitu selepas angkat sumpah. Dua tahun berlalu, hanya memanaskan kerusi. 133 MP Bn tidak dapat membaca apa yang dibenaknya, sedar-sedar lagi, menghentam di facebook, target adalah kepimpinan Sabah. Rupaya selama dua tahun melamun di dewan rakyat, akhirnya lamunan itu, berakhir di facebook dengan mengambil target Ketua Menteri Sabah.



Apa yang sungguh malang, tindakan Ketua Bahagian Umno Sepanggar itu, menyebabkan rakan-rakan lain terutama sayap Umno Sabah membuat kenyataan sebulat suara agar supaya tidakan disiplin perlu diambil kepada beliau kerana melanggar adab dan etika parti. Malah wanita Umno Sabah yang diketuai Datuk Armani Mahiruddin mencadangkan agar Ketua Bahagian itu dipecat daripada parti.



Pukulan yang amat keras diterima MP Sepanggar itu, apabila Presiden Parti menyatakan kepada barisan Exco Umno Sabah yang berjumpa dengan beliau minggu lalu, bahawa tindakan Jumat itu adalah tindakan peribadi beliau dan diluar pengetahuan beliau.



Jumat sebelum ini begitu garang di facebook, walau secara tidak langsung, mengaku bahawa ada pemimpin besar disebalik tindakannya. Melalui kenyataan Najib kepada exco Umno Sabah yang diketuai Musa, dengan sendirinya memadam semua anggapan itu.



Jumat bertindak atas kapasiti peribadi.





Bacaan penuh Dari Sumber

Anwar belum lihat draf enakmen hudud Kelantan

PR terus berpegang teguh kepada Maqasid Syariah selagi mana Kerajaan Negeri Kelantan tidak memberikan salinan draf pindaan Enakmen Jenayah Syariah Kelantan 1993...



Bacaan penuh Dari Sumber