Yasiba Akusra

Mentera 7 keturunan. Kisah tujuh generasi yang bermula di Trusan, Sarawak dan sekarang bertapak di Keningau, Sabah.

Mentera 7 Keturunan

Menyorot kisah gemilang Raja Asoe yang hampir dilupakan kerana peredaran masa.

Yasiba Akusra

Menyajikan himpunan entri yang menarik dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan semua.

Yasiba Akusra

Pembuatan dan pemuliharaan seni tempaan alat alat dan senjata tradisi seperti keris, golok, lading, rencong, kerambit, parang dan pisau.

Perubatan dan Alam Nusantara

Sentiasa penuh mistik dan perkara yang di luar jangkaan. Terimakasih kerana sudi bersama-sama Yasiba Akusra : Mentera 7 Keturunan.

Hanya Mutu Mengenal Manikam

Pandai besi yang memulihara senjata antik dan menempa keris dengan rahsia tempaan dahulu kala dan digabungkan dengan teknologi moden, Insya-Allah. Hubungi Yasiba pada bila-bila masa.

Sunday, 30 December 2012

Bermulanya Yasiba Akusra


Asoe 1 ~ Raja Lun Bawang


Pada suatu masa dahulu, bersemayam seorang raja Lun Bawang bernama Asoe anak RangitNota: Posting kali ini adalah lain daripada kebiasaan. Jika anda merasa ia membosankan, layan sajalah. Silalah bertandang semula nanti untuk posting yang lebih menarik dan berbentuk semasa.

Wednesday, 26 December 2012

Keris dan bahaya...

Pada zaman moden ini jarang-jarang kita dengar orang kena tikam atau mati kerana keris, tapi orang bergaduh kerana keris pula yang ramai. Ini semua terjadi kerana semakin ramai yang menjadi pakar dalam menjejak asal-usul keris. Mungkin suatu hari nanti keris akan menjadi satu benda yang menakutkan semua orang kerana siapa sahaja yang terlibat dengan keris, maka mereka juga kan terlibat dengan "politik" keris. Bila sebut sahaja keris, tergambarlah pula pelbagai karenah negatif segelintir pemain-pemainnya. Lebih baik kita diam sahaja dan dalami ilmu untuk mati, hobi keris pula kita jadikan satu alat untuk menambah pendapatan. Keris oh keris.

Bacaan penuh SUMBER ASAL

Wednesday, 19 December 2012

Tahukah anda 'Klinik Rakyat 1 Malaysia' kini dibuka di Keningau... -HH-

Tahukah anda 'Klinik Rakyat 1 Malaysia' kini dibuka di Keningau... -HH-Bacaan penuh SUMBER ASAL